lauantai 18. huhtikuuta 2015

Ne asiat, joita ei ääneen haluaisi sanoa

Postauksen kuvat Petra Suurkari.
Sitä katselee muiden puolivuotiaita ja ahdistaa. Miksei minun koira ole yhtä taitava? Ai että tokossakin saisi kilpailla jo 4 kuukauden päästä? Haha, in my dreams. Koira ei ota edes kapulaa suuhun. Miksi muiden koirat osaa enemmän? Miksi ne tottelee nopeammin? Siksi että me ei olla treenattu tarpeeksi. Miksi? Ei ole ollut työharjoitteluilta tarpeeksi aikaa. Pitäisikö tuntea huonoa omatuntoa? Entä silloin kun rankkojen työpäivien jäljiltä kotona on yliaktiivinen koira joka kaipaisi pitkää lenkkiä ja aktivointia kolmen päivän edestä? Olenko ollut vain laiska tai huono koiranomistaja, jos en joinain päivinä jaksa kaivaa naksutinta edes kaapista tai uhrata ajatustakaan treeneille? Niin paljon kysymyksiä, turhautuneisuutta. Harrastuskaveri, lemmikki, lenkkikaveri. Ystävä, harrastusväline. Haluanko minä todella, että joku sentintarkasti määrittelee onko koira juuri oikeassa asennossa, tekeekö se tarpeeksi tarkasti ja innokkaasti? Haluan. Yleensä. Entä silloin kun en halua? Saammeko tehdä asioita vähän-sinne-päin vai pilaammeko kaiken aiemmin treenatun?

Olen ainoa joka ajattelee näin, soimaa ääni päässäni. Itseään - missä asiassa tahansa - katsoo aina kriittisemmin kuin muita. Ketä minä oikeastaan edes yritän tehdä onnelliseksi? Itseäni, Aidaa vai muita ihmisiä. Siinä vasta kysymys. Luen siitä kuinka toiset tekevät kympin kokonaisvaikutelman alokasluokassa alle vuoden ikäisenä ja kuinka harrastuspoolissa on ainakin kymmenen lajia. Miten ehditään treenata 7 kertaa viikossa, parhaimmillaan kaksi kertaa päivässä. Nykyään pitäisi tuoda itsestään esille jonkinnäköinen superminä - etenkin sosiaalisessa mediassa. Kirjoitetaan kilpaa Facebookiin, blogiin ja kavereille miten se Musti oli taas niin hienona. Edellisen päivän treenien jälkeisestä itkukohtauksesta ei tarvitse hiiskua sanaakaan.

Virtuaalinen minä - kuka edes olet? Voiko joku käsi sydämellä ja puhtaalla omatunnolla väittää, että ei ole ikinä kaunistellut sanomisiaan netissä? Haluamme tehdä itsemme tärkeäksi, ja missäpä muualla se olisi helpompaa kuin täällä internetin ihmeellisessä maailmassa.

Tiedän että asiat eivät ole niin radikaalisti kuin yllä kuvailin. Ja onhan minulla hieno koira. Koira, jonka voi ottaa mukaan minne vain. Se menee niin metroon, bussiin kuin ratikkaan. Ja autoon. Sen voi ottaa tallille ja se osaa varoa hevosia. Se tulee kaikkien kanssa toimeen ja rakastaa kaikkia. Koira, joka tulee kutsusta luokse vaikka ympärillä ois jännempää. Ja joka kuuntelee, kun sanoo ei. Se ei räksytä turhaan. Se ei pelkää uusia asioita vaan suhtautuu niihin mielenkiinnolla.

Se tulee iloisesti peppu heiluen kotiin tullessa vastaan, kantaa lelun jalkojen juureen ja hyörii ympärillä. Treenitavarakaapin avaaminen synnyttää saman reaktion. Aamuisin parasta on se, kun nousen ylös ja vien lenkille. Aida on takuuvarma hyvän mielen tuoja, jos ei ota paineita siitä, mitä meidän pitäisi olla tai osata. Ja eikö loppujen lopuksi ole tärkeintä se, että molemmilla on hauskaa ja kiva fiilis - oli kyse sitten treenien jälkeisestä olotilasta tai ihan vain jokapäiväisestä arjesta.

"Valiokoira", lässytti avomieheni Aidalle. Tuhahdin sen tuskin koskaan olevan mikään valio. Vastaus oli lohduttava: "Ehkä sen viisaus kukkii myöhemmin."
Minun rakas pieni hymyilevä soopelinturjake. <3



Piis and lööv, älkää verratko itseänne muihin.

17 kommenttia:

  1. Tosi hyvää tekstiä! :) Kaavailin itse vähän saman tyyppistä blogiin, aiheesta että miten vääristyneen kuvan ihmisestä saa blogin kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Mäkin mietin et pitäisikö kirjoittaa ihan oma postauksensa tosta someminästä, mut jääköön toistaiseksi tähän.. :D Pitääkin tsekkailla mitä saat aikaan. :)

      Poista
  2. Ite kans välillä ajaudun tohon masenteluun. Muut osaa kaiken meitä (lähinnä mua) paremmin.. Joskus jopa mietin oonko pilannu Banjon, kun "enhän mää mitään koiraa osaa kouluttaa".. Että puit kyllä mun ajatukset tässä sanoiksi! :) ps. Banjo kaipais uusia leikkikamuja! Ois mukava joskus vaikka treffata teitä, jos haluatte? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Samoja juttujahan sitä päässä pyörittää, mut kai tää on joka lajin ongelma. :)

      Mut hei ois oikeesti ihan tosi kiva! Voitais lisäillä toisemme vaik FB:ssä tai jotain niin vois paremmin sopia!

      Poista
  3. Hyvä teksti! Mä olen monta kertaa huomannut vertaavani Nutua muihin, yleisin on varmaan joku tosi säpäkkä, joka tekee nopeasti ja palkkaantuu lelulla sikahyvin. Ei Nutu vaan, pitäisi muistaa se, että Nutu on porokoira, se ei ole aussie tai bc, se työskentelee ruoan eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä. Ja jotenkin tulee aina verrattua Aidaa Jesseen, eli siis nuorempaa koiraa vanhempaan. Enhän mä voi tolta kakaralta vaatia mitään rutiineja tai vastaavia kun niitä vasta harjoitellaan. Jotenkin sitä unohtaa et se on vasta lapsi ja opettelee elämään. Nää on näitä. :D

      Poista
  4. Minusta on vähän hassua, jos puolivuotiaan koiran kanssa joutuu moisia miettimään. Sehän on kuitenkin vasta pentu ja kasvavassa iässä kauan. Kirjoitit kuitenkin todella hyvästä aiheesta, sillä varsin usein tulee verrattua itseään muihin vielä näinkin, kun koira on vanhempi. Olen kuitenkin senkin kanssa tehnyt tietoisen valinnan odottaa harrastamista puolentoista vuoden ikään, joten se toki tekee oman osansa siitä, kuinka "jäljessä" olemme. Vaan eihän koira kuitenkaan tiedä loppupeleissä, mitä sen pitäisi olla minkäkin ikäisenä. Väitän, että koira voi nauttia jopa enemmän huvikseen harrastelusta, koska silloin harrastaminen on varmasti useammin puhtaasti vain hauskaa ajanvietettä, eikä sille aseta samalla tavalla tavoitteita ja sitä kautta paineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä - onhan se vähän hassua tuo vertailu ylipäätään. :) Ei kai sitä pitäisi mitään koiria vertailla, mut tyhmät ajatukset on ajatuksia siinä missä muutkin. Teen (tai tein) siis ihan samaa kyllä vanhemmankin hurtan, jo eläköityneen kanssa. Kieltämättä mielenkiintoinen ja sitäkin paremmalta kuuloinen valinta sulla! Pitääkin käydä katselemassa blogia. Olet myös ihan oikeassa tuossa viimeisessä lauseessa.

      Poista
  5. Täällä painitaan samojen asioiden kanssa ja usein ajattelenki, että mitä tuosta koirasta voisi tulla jos sillä olisi taitavampi ohjaaja. Toisaalta taas yhdessähän tässä jokainen koiransa kanssa opettelee ja jostain on aina aloitettava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä.. "Missä tilassa se nyt olisi paremman ohjaajan kanssa" - mutta toisaalta, koira ei osaa vertailla. Ehkä siitä pitäisi ottaa mallia.:)

      Poista
  6. Kyl se neljännen koiran kohdalla helpottaa. :DDDD

    Todella hyvä teksti ihan todellisista fiiliksistä. Koin varsinkin Laikan ollessa pentu aivan hirveitä paineita kaikesta ja pyöritin noita samoja ajatuksia jatkuvasti. Nyt Vinskin pentuaikana ne on muun henkisen kasvun myötä aika lailla väistyneet ja olo on enimmäkseen helpottunut, onnellinen ja innokas. Hassua (mutta ei yllättävää) kyllä, kehitystä pennun kanssa tapahtuukin paljon vapautuneemmin ja jopa isommin harppauksin, kun ei tarvitse miettiä ketään muuta kuin pentuaan ja itseään - koska se on oikeasti oleellista.

    Musta toi kuvaus teidän arjen sujuvuudesta oli arkisuudessaan kaunis. Koska koira, jonka voi ottaa mukaan huoletta minne vaan, on ihana ja sellaisen taivuttaa vähintään peruskivaksi harrastuspuuhkaksi kyllä niin halutessaan. Mutta seikkailuja on muuallakin kuin treenikentillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-D :-D Kiitos Tiina! Ja joo, tai ehkä sen kymmenennen.

      Omaa henkistä kasvua odotellessa siis. Tavallaan tiedostaa kuinka tyhmästi ajattelee mut ajattelee silti. Vähän ku koittais elää terveellisesti ja vetää silti mäkkisafkaa? Ja ihan samaa mieltä kyllä loppuosasta vaikka itse sanonkin <3

      Poista
  7. Nätti sheltti ja hieno blogi. Ulkoasukin on tosi hieno! Hyvää kesää!


    www.radianceheartpaw.blogspot.fi

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä ja ajankohtainenkin asia! Välillä sitä painii saman asian kanssa, kun ei mikään onnistu ja tuntuu, että muut vain etenee koiramaisissa jutuissa, mutta itse junnaa paikoillaan. Tuo pentu on tosin jaksanut yllättää ja tehdä monia asioita niin rohkeasti ja hienosti, että kehumisen aihetta on ollutkin :-)

    On vain jotenkin kumma, että ihmiset ei sano niitä vähän negatiivisia asioita julki - ihmiset jollaintapaa jopa "pelkää" sitä :O Itse pidän blogia positiivisena paikkana, mutta kyllä ongelmat ym. tuodaan julki jos niitä tulee :) Noiden asioiden julki tuominen voi nimittäin esimerkiksi auttaa jotain muuta saman asian kanssa painivaa tai itse voi saada joltain lukijalta apua.

    VastaaPoista