tiistai 13. tammikuuta 2015

Shetlanninhörökorva


"Valppaan koiran korvat nousevat pystyyn kärkien taittuessa eteenpäin."
by shetlanninlammaskoiran rotumääritelmä

Ja Aidan oikea korva nauraa päin naamaa koko FCI:lle ja rotumääritelmälle. Lähetin muutama päivä sitten kasvattajalle viestiä, että oikea korva nousee uhkaavaa vauhtia ylöspäin. Siinä paha missä mainitaan.. Kun katsoin seuraavana aamuna Aidaa, osoitti se aika reippaasti kohti taivasta.

Olen pyöritellyt paljonkin mielessä tätä korva-asiaa. Kun korvia muokataan erilaisten keinojen avulla, on niillä shelteillä silti "pystykorvageeni". Sillä miljoonavaliolla, monivoittajalla voi oikeasti olla pystyt korvat. Kun näitä koiria sitten käytetään jalostukseen, siirtyy se pystykorvaisuus jälleen eteenpäin. Tämähän ei siis edistä rotumääritelmän mukaista shetlanninlammaskoiraa siltä osin ollenkaan. Kolikon kääntöpuolena onkin sitten se, että jos korvien muokkaus lopetettaisiin ja jalostukseen käytettäisiin pääasiassa vain koiria, joilla on hyvät luonnonkorvat, supistuisi kanta varmasti todella paljon. Eivätkä ne muut hyvät jalostusominaisuudet ja korvat aina kulje käsi kädessä.. Etenkään kun korvista ei ole terveydellistä haittaa itse koiralle. Esimerkiksi bordercollien rotumääritelmä on korvien suhteen hyvin väljä, sekaan mahtuu jos jonkinmoista korvaa. 
Onko korvien muokkaus edes eettistä, mitä te ajattelette?

Mitäs ne keinot sitten ovat? Vaihtoehtojahan löytyy: painot (sinitarra, purkka..), liimaus, teippaus tai glyseroli. Meillä luotetaan toistaiseksi glyseroliin ja jos se ei auta otetaan jytymmät keinot käyttöön. Painot eivät ole kovin hyvä ratkaisu, sillä ne saattavat vain vahvistaa rustoa pysymään ylhäällä, ns. jumpata sitä. Teippaus kuulostaa hankalalta mulle, liimausta kokeillaan sitten jos glyseroli ei pelitä. Tää korvien kanssa pelaaminen tuntuu pelkältä arpomiselta..
Laitoin tätä kirjoittaessa Aidan korvan kärkikolmanneksen glyseroliin. Seuraavana päivänä jatkaessani se on pysynyt kivasti alhaalla. Jatkamme siis korvien seurailua tiiviisti ja toivomme samalla että tuosta 11-viikkoisesta ja 28 senttisestä penskasta ei tule liian isoa..

2 kommenttia:

  1. Hei, onko teillä toiminut tuo glyseroli? Vieläkö korvat ovat pysyneet pelkällä sillä ok?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ois pysynyt jos oisin ollu vähän aktiivisempi laittaja. Ois saanu laittaa tyyliin joka toinen päivä, vaikka olisikin näyttänyt siltä et ne pysyy alhaalla. Mä olin laiska ja sain taistella aikamoiset glyserolit noihin viikko sitten että pysyisivät. :D

      Poista